Donderdag 8 september vond de eerste praktijkbijeenkomst voor een groep veehouders van
Schiermonnikoog plaats. Het project is het initiatief van Kernpraktijken Rundvee en Boerenverstand met het doel: verhogen van het kennisniveau van melkveehouders zodat ze zelfstandig een rantsoen kunnen samenstellen en optimaliseren, rekening houdend met stikstofuitstoot, diergezondheid en de overige thema’s met betrekking tot duurzame landbouw.
De dag begon op een bedrijf waar 7 veehouders van Schier en 1 van de wal bij elkaar kwamen om dieper in te gaan op het onderwerp van de eerste webinar van het project. Als externe expert was Bernd Hietberg aanwezig. Bernd is rundvee dierenarts en weidecoach bij Dierenartsenpraktijk het Drentse Hart, en is betrokken bij oa project Grip op Gras en Koe en Eiwit wat draait om verdubbelen van vers gras opname en verkenning van eiwit besparing met behoud van
productie en gezonde koeien. Aan het begin van de dag werd er een inventarisatie gedaan wat de veehouders als uitdaging hebben rondom eiwit voeren, ureum en weiden. Op Schiermonnikoog draait al een paar jaar een initiatief om natuur inclusief te boeren. Rekening houdend met dit project en wensen van de veehouders kwamen er na de inventarisatie uitdagingen als smaak van gras, optimaliseren in eiwitvoorziening, kwaliteit van de kuil en arbeid tijdens weidegang naar boven.
Vervolgens werden de verschillende thema’s besproken. De veehouders stelden specifieke vragen
waaruit een open discussie gevoerd kon worden. Zo werd weiden besproken, waarbij de uitdagingen en opties in het weiden in het najaar aangekaart en tegenover elkaar gezet werden. Met name de energievoorziening tijdens het weiden in het najaar werd uitvoerig besproken. Uitdagingen als ganzenschade en daardoor weinig opbrengst wordt als een groot probleem gezien en beïnvloedt ook de keuzes voor de veehouders in doorzaaien, bemesten en weiden. Veel tips zijn uitgewisseld om hiermee om te gaan, waarbij voornamelijk stripweiden als een goede optie werd gezien.
De relatie tussen eiwit en energie in het rantsoen werd uitvoerig besproken, waarbij praktische tips en maatregelen doorgenomen werden om de eiwitbenutting te optimaliseren. Zo werden
verschillende manieren van energie bijvoeren, verschillende momenten van bemesten en maaien en soorten grasrassen genoemd. Hieruit kwam onder andere dat het sturen met eiwit in het rantsoen al begint bij de mineralen in de bodem, zoals magnesium en zwavel.
In de middag was het tijd voor een rondgang door de verschillende percelen, nadat de
kringloopcijfers van het bedrijf door de veehouders kritisch bekeken zijn. Bij de verschillende
percelen, en werd op diverse plaatsen de schop in de bodem gezet. Er werd gekeken naar de
structuur, de roest in de grond en het gras en het bodemleven. Er kwamen veel tips om zelf naar de eigen bodem te kijken en hier mee aan de slag te kunnen voorbij. Van de bodem en de percelen gingen we door naar de koeien. De diergezondheid, de fokkerij en de verschillende rantsoenen werden hierbij in de stal nog eens bekeken en besproken.
De veehouders gaven aan een leerzame middag te hebben gehad met genoeg bruikbare informatie om mee te nemen naar huis.
Elske Kelderman (DAP Dokkum)